Miód – kupować od lokalnego pszczelarza, czy w markecie?

O zdrowotnych cechach miodu pszczelego słyszał chyba każdy. Smakoszy miodu jest dużo. Ale czy każdy ma świadomość, że jedzenie miodu ma walory głównie zdrowotne? Czemu warto jeść miód?

Miód - Vocs.plZdrowotne zalety miodu pszczelego

Entuzjaści miodu mogą wymienić dużo walorów, dla jakich warto zjeść po łyżeczkę miodu. Najczęściej wymienianą zaletą jest zdrowie. Tak, to właśnie zdrowotne cechy są wymieniane jako główne. Miód wykorzystywany jest zazwyczaj: podczas choroby, do zmniejszania objawów infekcji, w celu podnoszenia odporności na infekcje. Ponadto posiada wiele dodatkowych walorów. Działa stabilizująco na układ krwionośny. Jest wskazywany jako doskonały środek, który wpływa łagodząco na układ oddechowy ponieważ posiada właściwości wykrztuśnie. Leczniczo działa również na wzrok, zapobiegając choroby spojówki oraz rogówki. Ponadto łagodzi dolegliwości układu pokarmowego. Działa też uspokajająco na układ nerwowy.

Miód u pszczelarza czy z marketu?

Jaki miód wybrać aby działał dobrze na organizm? Podstawowa decyzja dotyczy tego, gdzie ten miód kupić: w sklepie czy bezpośrednio u pszczelarza. Kupując miód w markecie należy wiedzieć na co zwrócić uwagę, aby był to unikalny miód pszczeli. Lokalny producent miodu jest dla nas pewnością, że wybierany miód pochodzi prosto od pszczół. Należy pamiętać, że miód ze sklepu nie zawsze powinno się nazywać miodem. Na słoiku zaznaczone jest pochodzenie miodu. Miód z sklepu głównie jeśli jest importowany z Chin miodem nie jest. Gwarancję, że zakupimy prawdziwy miód mamy tylko wtedy, gdy miejscem zakupu będzie pasieka. W jaki sposób poznać czy kupiony przez nas miód jest prawdziwy? Miód, który jest niepodrabiany ulega krystalizacji. Przyjmuje konsystencję nie płynną ale stałą, dlatego jest go niełatwo rozsmarować.

Miód z lokalnej pasieki – http://api-inhalacje.pl/miody-czestochowa-sprzedaz-miodu